Hur man producerar e-böcker

Här återpubliceras ett tjänsteutlåtande om hur man skapar e-böcker för läsning i mobil, läsplatta, surfplatta och dator. Formatet är Epub, och e-böcker är tanken att kunna vara offline-komplement till en webbplats med särskilt ihopklumpad patientinformation – likt KOL-skolans mikrowebb. Eller om man av annan anledning vill skapa en digital trycksak.

Till skillnad från en PDF kan en e-bok anpassa sig efter den typ av pryl användaren väljer. Saker som att styra textstorlek, radavstånd, invertera färgerna så det blir läsvänligt kvällstid och en del annat gör det väldigt användarvänligt.

Vi kan erbjuda viss begränsad support i kommentarsfältet, så ge dig i kast med att skapa din första e-bok och hör av dig om hur det går! 🙂

Tjänsteutlåtande

Datum 2015–01–29
Handläggare: Marcus Österberg Tavelin, Hälso- och sjukvårdsavdelningen.

Till den det berör,

Här beskrivs hur du skapar en e-bok som blir tillgänglig samt överensstämmer med Västra Götalandsregionens grafiska identitet.

Nedan länk är ett paket som kan stå som mall för hur du gör en e-bok:

mall-ebok.zip

Innehållet är; en .epub-fil vilket är själva e-boken, en bild med VGR:s symbol vilket är omslaget till boken, samt en bild med hela logotypen som du har till försättsbladet i boken.

Öppna .epub i mobil/platta eller program på datorn för att se hur det ser ut. Du kan vara tvungen att mejla den till dig själv för att kunna öppna på mobil/platta.

En förutsättning för att kunna producera en e-bok är att du har ett program avsett för detta. I detta exempel visas hur man gör med gratisprogrammet Calibre.

Ju mer kunskap du har om webben desto bättre är det då EPUB egentligen bara är en inkapsling av HTML, bilder och CSS. Stöter du på problem är det en webbkunnig person du söker upp främst.

Hållpunkter för att skapa epub i Calibre:

 1. Importera exempelvis en Word-fil genom att;a) Öppna Calibre (se bild 1 nedan).b) Dra-och-släpp originalfilen i Calibres fönster.

  c) Nu finns en rad i Calibre med ditt material.

 2. Justera bokens egenskaper;a) Högerklicka på raden med din blivande bok, välj ”Edit metadata” sedan ”Edit metadata individually”.b) I dialogrutan (se bild 2 nedan) som dyker upp fyller du i allt som känns relevanta. Om det är första gången rekommenderas du importera e-boken från ovan länkat paket för att se vilken metadata som fyllts i.

  c) Som allra minst:

  c 1) Sätt ett namn på boken.

  c 2) Tala om att VGR är publicist.

  c 3) Se till att omslaget blir det som medföljer ovan paket, VGR-symbolen alltså.

  d) Spara/stäng ruta.

 3. Konvertera originalfilen till epuba) Högerklicka på raden med din bok, välj ”Convert books” sedan ”Convert individually”.b) Nu kommer en dialogruta upp där du väljer epub som format uppe i högra hörnet.

  c) Spara/kör konvertering och stäng.

 4. Öppnar boken för redigeringa) Högerklicka på din bok i listan och välj ”Edit book”.b) Redigeringsfönstret öppnas nu (se bild 3 nedan).

  c) Kasta innehållet i filen under rubriken ”Styles” i högerkanten, klistra istället in texten du hittar i slutet på detta dokument. Detta kommer ta bort alla egenheter i dokumentet och återgå till ett tillgängligt resultat.

  d) Skapa ett försättsblad som i exempelbokens titlepage.xhtml (text att kopiera nedan).

  e) Redigera försättsbladet efter dina behov.

  f) Om logotypen saknas kan du under menyn Arkiv/File välja ”Import files into book”, peka ut bilden från paketet du laddat ner.

 5. Justeringar av e-boka) Kör funktionen ”Remove unused CSS rules” under menyn Tools. Då ska din HTML-kod bli lite renare.b) Läs manuellt igenom din HTML-kod.

  b 1) Rensa bort/redigera allt som inte är innehåll eller grundläggande formatering (såsom innehållet i sig, rubriker, listor, stycken, bilder) då detta är potentiellt struligt material. Spara löpande med Ctrl + S och kolla så allt ser rätt ut i den högra förhandsgranskningsvyn.

  c) Se till att det som är, eller ska se ut som, rubriker är formaterade i den logiska nivån av rubrik-tagg i HTML.

  d) Fixa filens innehållsförteckning genom Tools i menyn, sedan ”Table of Contents”, sedan ”Edit Table of Contents”.

  d 1) Rensa eventuellt innehåll.

  d 2) Klicka på ”Generate ToC from major headings” och kolla så det blev rätt. Har du fuskat med rubrikerna är det nu även du får lida.

 6. Att validera e-bokena) Under Tools i menyn väljer du ”Check book”.b) Försök fixa de eventuella fel som dyker upp. Vissa kan fixas automatiskt. Kör du fast = Googla på felmeddelandet.

  b 1) Felet ”The file cover.jpeg is not referenced” är troligen inget att bry sig om.

  c) Kolla med EPUB Validator) så din fil är korrekt (först behöver du då spara ned din epub som en kopia på hårddisken, sedan ladda upp på ovan nämnd tjänst).

  d) Kör du Mac kan du behöva använda detta knep för att boken ska kunna publiceras på externa bokhyllor.

 7. Fixa en boksida i Episerver om denna bok bedöms ha ett allmänintresse utanför regionens verksamhet.
 8. Bedöms allmänintresset vara stort är publicering hos nätbokhandlarna en idé, även fast man kanske inte tänker ta betalt för boken.a) Kolla in www.smashwords.com för att nå många bokhandlare på en och samma gång, bland annat Apple iBooks.b) Vill du nå Amazon och deras Kindle-läsplattor kan du titta här: www.amazonkdp.com

  c) Google Books kan du nå här play.google.com/books/publish/

  d) Vill man nå ut på de svenska näthandlarna eller låna ut via bibliotek finns Elib och Publit.

Bilder på Calibre

bild-1
Bild 1: Huvudfönstret för Calibre

bild-2
Bild 2: Fönstret för bokens egenskaper/metadata

bild-3
Bild 3: Redigeringsfönster

bild-4
Bild 4: Skapa innehållsförteckning till epub

bild-5
Bild 5: Exempel på e-bok, öppnad på en Mac

bild-6
Bild 6: Exempel på innehållssida

bild-7
Bild 7: Exempel på bild i inlaga

Försättsblad / titelsida

Nedan kod är det du ska ha först i boken. Redigera uppgifterna så det stämmer med din e-bok.

<?xml version=”1.0″ encoding=”utf–8″?>
<html xmlns=”http://www.w3.org/1999/xhtml&#8221; lang=”en”><head>
<title>Titel på boken</title>
<link rel=”stylesheet” href=”stylesheet.css”/>
</head>
<body> <img alt=”Västra Götalandsregionens logotyp” src=”vgregion-logo.jpg” style=”width:80%;”/>
<h1 id=”u5f42f4d6-f39c–4497-b812–94ed74d49a69″>Titel på boken</h1><p>Digitala böcker som denna kan hämtas på <a href=”http://www.vgregion.se/bokhyllan/”>www.vgregion.se/bokhyllan/</a><br/&gt; Det kan vara värt att ta en titt där emellanåt för att se om det kommit ut en ny version av den digitala bok just du behöver.</p>
<h2 id=”u09c3a93f–1a43–49fa–8673-a88d7ded26dc”>Om denna e-bok:</h2> <b>Utgåva:</b> 1.0<br/> <b>Utgivare:</b> Namn på avsändare, Västra Götalandsregionen<br/> <b>Författare:</b> Namn Namnsson<br/> <b>Kontaktperson:</b> Namn Namnsson (<a href=”mailto:namn.namnsson@vgregion.se”>namn.namnsson@vgregion.se</a>)<br/> <b>Bokens sida:</b> <a href=”http://www.vgregion.se/bokens-kortnamn/”>www.vgregion.se/bokens-kortnamn/</a&gt; <hr/>
</body>
</html>

Stilmall (så kallad ”styles” eller CSS)

Nedan är den enda kod du behöver ha under ”Styles”, om du inte vet exakt vad du håller på med och vilka följdverkningar det får. Med andra ord kan du ersätta befintligt innehåll med följande:

/* VGR:s stilmall för e-bok */
img { max-width: 100%; height: auto; }
p, div {font-family: Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif;}
h1, h2, h3, h4, h5, h6, h7 {font-family: Frutiger-bold, Arial, Verdana, Helvetica, sans-serif; }
h1 {margin-top: 40px;}
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s