Ny bloggare på 1177 Vårdguiden

Vi har fått en ny bloggare på 1177 Vårdguiden, så jag bad min kollega Jan Kallenberg skriva lite om tanken bakom att låta allmänheten blogga. Psst. Har du en gästpost du vill ha ut på vår utvecklingsblogg så hör av dig 🙂

Från att ha varit nördigt och lite suspekt är bloggandet idag lika obligatoriskt för en ambitiös människa som att gymma, baka surdegslimpor och delta i långlopp.
Om nu det bubblar av bloggar på nätet – varför ska 1177 Vårdguiden också sälla sig till skaran?

En god anledning är delaktighet. Patienter och anhöriga upplever sällan att deras tankar, känslor, och synpunkter tas tillvara av vården eller samhället. Det är ingen som frågar efter hur deras liv ser ut, inte när det finns hårdfakta att hämta ut från medicinska prover och allehanda mackapärer.

Vi är nu inne på vår tredje bloggare. Först ut var Pelle Karlsson, en man som förlorade sin syn men som fortsatte att snickra och bygga båt trots sin funktionsnedsättning. Sedan tog Ingrid Berntsson vid. Hon drabbades av brustet hjärta precis innan en förlossning. Nu bloggar 23-åriga Viktoria Andersson under rubriken: Att leva med en CP-skada.

Skribenterna som har valts ut ska representera en variation av diagnoser och hälsomässiga problem. I övrigt är det bara deras eget engagemang som har styrt. Man behöver aldrig ha varit publicerad förut eller vara duktig på det svenska språket. Jag har rättat de språkfel som kan leda till missuppfattningar eller som hindrar läsaren att gå vidare. I övrigt har jag låtit bloggarnas personliga språk få komma fram.

För att hitta bloggare har jag mejlat till patientföreningar och kontaktat tidigare intervjupersoner. Några har själva anmält sitt intresse efter ha varit inne på vår webbplats.

Innan start får bloggaren veta att han eller hon helst ska använda sig av sina nätverk för att göra reklam för bloggen. Som bloggare får man en liten ersättning och förbinder sig enligt kontrakt att skriva minst ett inlägg per vecka under tre månaders tid. Dessutom får man inte göra reklam (eller länka dit), gå till personangrepp, skriva rasistiskt med mera. I övrig är ämnet fritt men helst ska vinklingen passa 1177 Vårdguidens inriktning.

Innan start poängterar jag dessutom att en blogg ska vara personlig. Det är bloggarens innersta som är intressant. Eller vardagens problem och glädjeämnen.
Jag är också tacksam om det i bloggen länkas till artiklar som vi har på vår webbplats.

Våra bloggare kan stärka vårt varumärke, direkt men också indirekt. Vi kan få fler besökare men också få reklam inom en bloggares vänkrets. Man har tyckt det varit roligt att få en arena för sina åsikter och troligtvis har man därmed pratat gott om 1177 Vårdguiden.

Myndigheternas webbplatser har länge varit till för enkelriktad information. Att öppna upp för allmänheten att blogga är ett sätt att kommunicera, låta annars tysta röster höras och att stärka demokratin.

Nu ska det bli jättespännande att se vad kommande bloggare har på hjärtat!

Jan Kallenberg,
Redaktör på 1177.se

Kolla gärna in bloggarna och 1177 Vårdguiden:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s