Att titta på en inspelad VR-film

Rehab 360 – projekt för att skapa gemensamma upplevelser

Under våren pågår ett intressant projekt inom Västra Götalandsregionen, nämligen att med hjälp av teknik på ett pedagogiskt sätt kunna ge insikt i patientens upplevelse i vården.

Samarbetet sker tillsammans med Interactive Institute i Göteborg och syftet är att komma med förslag på hur vårdverksamheter kan arbeta på helt nytt sätt och/eller utveckla nya tjänster så att patienters upplevelser, synpunkter och behov tas tillvara och på ett systematiskt sätt för att förbättra vård och rehabilitering, för att stärka människors möjligheter att återgå till arbete.

Det här gör vi just nu: Deltagare i projektet är kvinnor och män som har eller har haft erfarenheter av psykisk ohälsa. De spelar en central roll i hela designprocessen och vi följer dem bland annat deras vardag för att utifrån deras perspektiv förstå dem och betrakta utmaningarna inom området. Men även vårdgivare intervjuas.

Projektet handlar om hur vi designar för samtal om förändring och utveckling av verksamhet, med utgångspunkt i gemensamma upplevelser. I projektet Rehab 360 testas hur man kan använda 360-video och virtuell verklighet (VR) för att skapa utbildning och lärande i vården i frågor kring bemötande och psykisk ohälsa.

Projektet är ett samverkansprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Interactive Institute Swedish ICT. Nyligen filmades material med hjälp av helt ny teknologi, både vad gäller bild och ljud. Projektet visar på ett spännande sätt hur ny teknik kan skapa förutsättningar för att se och uppleva subjektiva perspektiv, både den vårdsökandes och personalens.

Materialet, tekniken och sättet att designa utbildningsupplevelse är nytt. Under våren genomförs ytterligare utvecklingsarbete och tester med användare.

Inspelning av en VR-film
Så här kan det se ut under en inspelning.
Inblandade inom Västra Götalandsregionen är bland annat Jeanette Bäfverfeldt i det sjukvårdsstrategiska teamet och Anna Holst på Backa Vårdcentral som jobbat med projektets delar som manusutveckling och själva inspelningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s