Distansutbildning i ehälsa

På tal om dessa MOOC som jag nämnde i ett tidigare inlägg så körs det en distansutbildning i ehälsa med start den 23:e maj. Denna MOOC (Massive Open Online Course) körs hos Future Learn och kallas för Ehealth: Combining psychology, technology and health. Det är University of Twente som arrangerar.

Det är gratis, pågår i sex veckor och tar ungefär 3 timmar per vecka som insats. Jag har redan anmält mig och kommer posta här i utvecklingsbloggen om det dyker upp något intressant.

Jag tycker det här med distansutbildning är lite extra kul då det var min väg ut i yrkeslivet. Mitt första ordentliga jobb var som webbapplikationsutvecklare 1999 på Lotus-plattformens elearning-produkt. Har för mig att den kallades för Lotus Anywhere, men den lades ju ner innan Google ens började så det är svårt att gräva fram i efterhand.

Idag är det här med distansutbildning en hel kategori av produkter. De kallas oftast för LMS (Learning Management System) och ett som vi använder internt inom Västra Götalandsregionen är Ping Pong.

Hitta MOOC & distansutbildningar

Förutom de uppenbara att kolla vad svenska utbildningsorganisationer erbjuder så finns det några utländska aktörer som kanske inte är särskilt kända hos den breda massan i Sverige. Se nedan:

Ofta är kurserna helt gratis. Det som arrangören tjänar pengar på är att sälja kurscertifikaten till de som klarar av kursen.

Har du utbildningar att erbjuda?

Det finns en standard som kallas för OpenCourseWare som kan ge kurser på distans. Det är något att fundera på för oss som historiskt sett förväntat oss att patienterna och deras anhöriga dyker upp på plats när det är dags för patientutbildning. Det är inte alltid närvaron varit 100 %, och om inte annat kan en distansutbildning faktiskt göra nytta även för den som behöver en repetition, inte nödvändigtvis den som inte kunde dyka upp.

Ett av målen med vården är trots allt att människor i så liten utsträckning som möjligt ska behöva vara patienter, och istället spendera tid i sin vardag. Och distansutbildningar är då lösningen för att minska restider för att möta upp vården där den råkar vara placerad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s