Sökordsförslag och query completion nu i regionens sökmotor

Ny variant av sökordsförslag och query completion

Du som använder den regionala sökmotorn, hitta.vgregion.se, med jämna mellanrum kan ha märkt att det tillkommit lite förbättringar emellanåt nu under våren. Istället för stora omdaningar har vi numera etablerat arbetssättet att släppa mindre förbättringar i en stadig ström. I mars släpptes den större förändringen i utseendet, samtidigt började vi jobba intensivt med sökanalys för att kunna dra lärdom av hur sökmotorn faktiskt används. Varför gissa när vi faktiskt kan veta? 🙂

Sedan i mars har det bland annat tillkommit en möjlighet att filtrera dokument efter vilken organisation de är publicerade för, samt att det putsats på hur sökträffarna designats.

Sökordsförslag och så kallad query completion

Igår aktiverade vi en väldigt nyttig funktion, nämligen den så kallade QC:n. Det står för query completion och är en sorts meny som fälls ned när man som användare börjat skriva en sökfråga. Man slipper helt enkelt bördan att klicka på sökknappen och se om det kom fram ett vettigt resultat. Istället ser du direkt om det finns något användbart, eller om sökmotorn har ett förslag på sökord att utforska. Det är helt enkelt lite mer tillgängligt och snabbarbetat.

Vi har tagit inspiration av bland annat Home Depot och andra aktörer med många olika kategorier av material som behöver samsas i en sökfunktion.

Sökordsförslag hos Home depot

Är du intresserad av sökdrivna webbplatser kan du alltid kolla in den utredning som jag aldrig tycks bli helt klar med.

Berätta gärna vad du tycker om vår nya funktion, eller om det är något annat du vill kommentera, genom att dutta på länken ”Synpunkter” under sökfältet i vår sökmotor. Då får du ett formulär där du kan ge oss återkoppling på hur du upplever sökmotorn, vad som inte funkar, och så vidare.

Näst på tur är att externa användare ska kunna söka på vår organisation, detta ersätter person-fliken som bara är tillgänglig för VGR-anställda. Detta kommer publiceras andra onsdagen i juni.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s