Innovation (thinkpublic-on-flickr-c-by-nd)

Innovativ implementation är nästa steg för ehälsa

DN skrev igår en artikel med glädjebudskapet att mer digital vård kan spara miljarder. Siffrorna är från en rapport konsultorganisationen McKinsey släppte under juni. För oss som jobbar med ehälsa är den där besparingen på sätt och vis slutmålet. Men inte att förglömma att det handlar om individer som får bättre vård, vilket är orsaken till att vi ska kunna undvika onödiga utgifter.

Den svåraste nöten att knäcka, tycker jag, är hur man går från ord till handling, eller möjligen från prototyp till vårdens verklighet. En av utmaningarna vi står inför är hur vi skyndar på implementationen av sådant vi redan vet fungerar. Här finns potentiellt väldigt mycket tid att spara. Skulle man jämföra det med medicinska riktlinjer så motsvarar det att veta vilken effekt en nationell riktlinje har ute i verkligheten, om den faktiskt används av de som utför vård dagligen och kommer i kontakt med våra medborgare.

Även när det gäller att göra mesta möjliga nytta av det teknik och digitalisering erbjuder finns gott om utrymme till förbättring. Nu pratar jag inte om de långa och väletablerade projekten som kan tyckas för stora för att få lov att misslyckas. Nej, snarare om de små, snabba och smarta lösningarna som gör att vi varje vecka, på ett tydligt sätt, flyttar fram positionerna. Eller för att använda en sliten sportklyscha så ”höjer vi ribban” varje vecka. Ett sådant exempel vi har anledning att vara lite stolta över inom regionen är KOL-skolan. Ur en teknisk synvinkel blev lösningen både välbyggd och extremt kostnadseffektiv som prototyp betraktat. Om jag minns rätt så kostade det oss 37 timmar för våra webbutvecklare att bygga en redaktörsdriven webbplats av den prototyp jag själv tog fram. Därefter fanns förutsättningarna för verksamheten att fylla på med innehåll och inleda sin pilotverksamhet.

Både i det projektet och många andra är inte tekniken ett hinder i sig. Snarare är hindret allt annat. Det finns mer möjligheter än vi drar maximal nytta utav. Handlar det om en ovilja eller trötthet kring verksamhetsutvecklande förändring?

Varför behöver vi ens orda om detta?

Jo, med tanke på hur konservativa vi inom vården är i vissa sammanhang har vi en spretig uppfattning om vad som är modernt eller innovativt. När vi strävar efter att modernisera ett gammalt vårdsystem kan det handla om att få det in i detta årtusende, inte nödvändigtvis att göra det redo för krävande mobilanvändande patienters förväntan.

I andra sammanhang kan vi inom vården framstå som att vi är riktigt långt framme i att dra nytta av de möjligheter som bjuds (inte minst inom funktionsdiagnostik, de brukar imponera på mig).

Innovativ implementation – att få lyckade försök snabbt ut i vårdens produktion

Det senaste begreppet jag hört för hur vi gör verkstad av de digitala möjligheterna är ‘innovativ implementation’. Vår avdelningschef Ragnar Lindblad nämnde det som ett bra och enande begrepp för vad vi kan behöva i vissa sammanhang för att bli mer snabbfotade. Det kanske inte är helt självklart vad som avses med ‘innovativ implementation’, men i alla fall för mig känns det intuitivt. Jag kan tycka att det handlar om hur man tar steget från ett lyckosamt försök till en bredare användning, hur man snabbt försöker dra nytta av nyfunna insikter eller med tillförsikt förbättrar sitt arbetssätt.

Innovativa implementationer kan verka extra relevant för små förbättringar och de där satsningarna som praktiskt taget varje organisation uppmuntrar – att man ska våga misslyckas ibland. Om vi aldrig misslyckas har vi bevisligen siktat för lågt och inte satsat stort nog. Dessa chansningar ska förstås göras med eftertanke, vi dribblar förstås inte med känsliga uppgifter eller patienters välmående. Snarare handlar det om att tillsammans med patienter, som medaktörer, kunna utforma den vård både vi och samhället inser behövs inom kort.

Det är lätt hänt att det tar tvärstopp efter en lyckad prototyp. Att man inte vet hur man tar sig från ett småskaligt försök till att hämta in all potential som finns genom en bred implementation. Vi behöver bli bättre på att snabbt skala upp.

En av mina arbetsuppgifter går ut på att stötta det innovativa arbetet inom Västra Götalandsregionen. Det kan låta glamoröst, men det handlar egentligen om att försöka stötta idégivare och vår innovationsorganisation med rådgivning. Ofta är idégivaren lösningsorienterad, vilket idag innebär att man förklarar att ”det är en app som behövs” oavsett vad idén i övrigt handlar om.

Och ja, appar är fantastiska och uppenbara paketeringar av lösningar på allt mellan himmel och jord. Appar är det hopp om en bättre användarupplevelse folk kan uttrycka. Det gäller att förvalta den förhoppningen, men inte nödvändigtvis bygga appar av precis vartenda behov.

Vad anser du kan få styrfart på vårdens innovation?

Ps.
Undertecknad ser fram emot projektstart för självkörande bilar och utvärderandet om det ökar funktionsnedsattas frihet. Kolla in projektet hos Norconsult – drar igång i höst.
Ds.

Annonser

2 reaktioner på ”Innovativ implementation är nästa steg för ehälsa

 1. Intressant inlägg. Jag tänker på agil produktutveckling och agilitet i förbättringsarbete med fokus på patienters och personals nytta för innovationen som en bra drivkraft att få saker att hända. Spara pengar låter bra men frågan är om det verkligen blir så. Känner ni till https://dschool.stanford.edu/dgift/ från Stanford och http://designthinking.ideo.com/ från Ideo/Tim Brown ? De visar en möjlig väg att tänka kring förändring/förbättring. /Peder Welin

  Liked by 1 person

  • Jag tror att kännedomen finns om de metoder du nämner, det som saknas är kanske mer att de används (på rätt sätt).
   Har själv jobbat med webbutveckling i snart 20 år och är förvånad att aldrig hört talas om att någon gör simpla prototyper eller har ett ordnat sätt att göra kontinuerliga förbättringar. Desto oftare är det den som skriker högst eller har högst rang som bestämmer, annars går de sin egen väg.

   Personligen tror jag på mer designtänkande, men vem kan ändra den nuvarande kulturen?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s