Hur vet jag att webbplatsen är tillgänglig och snabb nog?

Vi håller som bäst på att gå över till en nyare version av systemet för våra webbplatser. I och med detta tar webbredaktörerna sig en titt på vilket innehåll som lever på övertid, vad som ska flyttas över och mycket mer. Det finns förstås massor med frågeställningar att vara noga med i detta jobbet. Men jag chippar in med tips på hur webbredaktörerna ska kunna kolla att deras viktiga sidor lever upp till prestandabudgetens krav om hastighet och tillgänglighet.

I och med att vi har en prestandabudget så finns ett antal gränsvärden för vad vi accepterar. Några tappra delar av organisationen har redan släppt sina nya webbplatser. Bland annat Grebbestads Folkhögskola gick ut strax innan midsommar, och förra veckan kom Västarvet ut med sin nya webbplats.

Så nu trimmas både systemet in, men vi får också anledning att titta på prestandabudgeten med nya ögon. På vissa punkter kanske vi har fel nivå av krav?

Förslag på verktyg för test av tillgänglighet

Detta är förslaget till våra webbredaktörer. Förbered med att ha en lista med adresser till webbplatsens viktiga sidor. Om alla viktiga sidor är av samma sort, alltså liknar varandra, så komplettera gärna med någon sida som är lite annorlunda.

Provkör de viktiga sidorna genom nedan lista med verktyg. Alla brister är inte sånt som man kan rå för som webbredaktör, men finns fel eller större brister är det bra att du rapporterar dem (om du inte själv vet hur du åtgärdar dem) via din representant i webbförvaltningen.

  1. Kolla innehållet så det är tillgängligt för de med nedsatt färgseende. Inget viktigt ska märkas ut endast med sin färg.
  2. Säkerställ att sidan laddar snabbt – kolla Pagespeed-betyget, det ska vara 85 eller högre. Inga råda varningar bör tolereras.
  3. Är sidan användbar? Kolla användbarhetsbetyget, det ska helst vara 100. Inga röda varningar bör tolereras.
  4. Finns generella tillgänglighetsproblem? Kolla med Inspectorn, det ska vara så få problem som möjligt.
  5. Mobilvänlig? Alla externa webbsidor måste idag fungera på en mindre skärm.
  6. Är sidan för tung eller trög? Sajtkollen kan kolla, sidans tyngd ska vara under 400 Kb och tiden ska vara under 3 sekunder.

Jag tror säkert det saknas bra verktyg i denna lista, tipsa gärna med en kommentar. Samtidigt är nog verktygen sådant som de flesta borde provköra för att veta att man håller en bra nivå på sin webbplats.

Det första verktyget är ett nytt tillskott i min egen verktygslåda som webbanalytiker på VGR. RGBlind är ett väldigt smidigt sätt för oss med fullgod syn att säkerställa att innehållet på en webbsida är tillgängligt ur den aspekten. Det är allt för lätt att missa att man använder färger som enda sätt att särskilja något. Alla ska kunna uppfatta det vi publicerar, eller hur?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s