Avvikande beteenden, området känsel och avvikande haptisk perception

Avvikande fysiska och psykiska beteenden skvallrar oftast om att individen bär på avvikande känsel och avvikande haptisk perception – beteenden som även kan benämnas som psykologiska tarmsyndrom, Gut and Psychology Syndrome. 

Många av dessa individer har svårigheter med att bryta ned proteinerna i mjöl-, mjöl- och/eller sojaprodukter  (men även andra proteiner kan vara inblandade) och de kan även bli känsligare, ibland allergiska, mot en del annan kost (ex. morot, äpple, nötter), mot husdjur (ex. hund) mm. Vanligt är även en ökad känslighet för socker (tarmfloran förändras och candidasis tar överhanden). När man ändrar kosten, anpassad kost/diet, ändrar man individens förutsättningar att tåla det den tidigare var känslig mot.

När dessa proteiner bryts ned omvandlas de till opioida peptider vilka har en morfinliknande effekt på nervsystemet (”tills någon har bevisat motsatsen” som Dr Gunnar Brönstad sade på en föreläsning) – i dag vet vi att individer påverkas olika av morfin, alkohol och andra droger. Vi vet att de individer som går på alkohol eller andra droger inte utvecklar samma beteenden – en del blir loja, andra blir aggressiva, en del hör röster andra ”ser i syne”, en del blir slappa i muskulaturen medan andra blir mer spända, en del sluddrar medan andra inte gör det osv. De opioida peptidernas effekt på nervsystemet kan jämföras med de symptom som utvecklas av alkohol och andra droger plus att de individer som lider av proteinintolerans även blir mer eller mindre beroende av den kost som ”hjälper” deras kropp utveckla dessa peptider. Många av dem får mycket svårt tänka sig att lägga om kosten. Att sluta med mjöl- och/eller mjölk, ofta även soja och/eller socker, är som att tipsa en alkoholist eller morfinist att sluta med sina droger – de kan inte tänka sig detta. Om man lyckas få dem på andra tankar kan de, under kostomläggningen kan de drabbas av mer eller mindre svåra abstinenssymptom.

När nämnda proteiner bryts ned bildas således opioida peptider och de kan vara en av de bidragande orsakerna till att individen utvecklar de symptom som vi i dag ser som autism, schizofreni, depression, ADHD och ADD. Ganska ny forskning visar att även utslag, migrän, matsmältningsbesvär och psoriasis kan sättas samman med proteinintolerans.

professor Bengmarks hemsida kan vi bland annat läsa följande: 

”En studie från 2003 har speciellt imponerat på mig. 12 av 14 patienter med diabetes typ 1 uppvisade vid övergång till glutenfri kost en signifikant förbättrad insulinkänslighet, som helt försvann då de efter 6 månader återgick till sin vanliga kost. Liknande erfarenheter rapporteras från omfattande studier vid IBS (irritable bowel syndrome) och ADHD.”

Jag kan bara hålla med Stig Bengmark om att detta är imponerande!

Jag blir även imponerad när jag lyssnar till professor Rucklidge föreläsningar och inser det fantastiska med näring och dess negativa effekter vid brister – något som kan återställas med hjälp av mycket höga doser  av vitaminer och mineraler samt förhållandevis hög dos av omega-3 😉

Min innersta önskan är att våra barn och unga med psykisk ohälsa så snart som möjligt får tillgång till dessa behandlingsmetoder – behandlingsmetoder som de har all rätt till enligt FN:s Barnkonvention, enligt patientlagen och enligt VGR:s handlingsplan om God Vård!

Annonser

En reaktion på ”Avvikande beteenden, området känsel och avvikande haptisk perception

  1. Intressant att få den här vinkeln på kolhydratrik kost.
    Det jag läst om paleo-dieten är att det är ganska vanligt att det lindrar IBS-besvär, också hört liknande anekdoter från folk som kört LCHF. Kanske är inte (heller) kost tillräckligt integrerat inom vården?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s