Öppna data som krav vid upphandling

Rörelsen som kämpar med att öppna och befria de datakällor som offentlig sektor använder har nu börjat närma sig hur tekniska system upphandlas. Först ut var Thomas Kvist på Umeå kommun som skapade en lista med krav vid upphandling, som i någon mening hade en koppling till SKL (Sveriges Kommuner och Landsting). Nu senast har Björn Hagström, ett namn du kanske känner till från Örebro kommun eller E-delegationen, dragit igång en gemensam satsning för att dokumentera krav på öppenhet vid upphandling.

Vill du bidra eller ha insyn så finns dokumentet ”Krav på öppenhet vid upphandling” öppet på Google Docs ›

Poängen är att försöka få upphandling av IT-system att också skapa nya öppna datakällor av bara farten. Dessa öppna datakällor kan skapa nya skattekronor genom arbetstillfällen, bidra till transparens, men kanske främst – i dessa tider av ”alternativa fakta” – utgöra ett gemensamt diskussionsunderlag.

Annonser

En reaktion på ”Öppna data som krav vid upphandling

  1. Det är mycket bra att debatten om öppen data börjar ta allt bättre form i Sverige. Här finns oerhörda samhällsvinster och nytta att göra. Framförallt kan massor av tid och resurser som idag läggs på att först tvingas ”be om lova” att få använda, om det ens är möjligt, undvikas och istället läggas på att många fler ges möjlighet att analysera och bygga nya sorters användbarhet kring skattefinansierade gemensamma resurser.

    Bra att ett gemensamt initiativ för upphandlingar av IT-system där hur datan (informationen) sedan får användas påbörjats. Det är en viktig pusselbit för framtidens IT-lösningar till allmänhetens nytta.

    Ser fram emot att följa det fortsatta arbetet och hoppas det så småningom även kommer att leda vidare till diskussioner om öppna standarder, som format och APIer, samt förenkling och samordning inom licens-floran där det offentliga Sverige behöver titta mer på internationellt inarbetade licenser inom den öppna rörelsen.

    För öppen data är exempelvis Open Data Commons (https://opendatacommons.org/) intressant.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s