VGR:s geodataplattform, del 4: Metadata

faglar

Om denna bild hade varit digitaliserade geodata hade man dels kunnat klicka på varje enskild fågel och se dess attribut och dels kunnat klicka på hela fågelflocken för att se dess metadata.

Det är med geodata som med mejeriprodukter, man vill veta bäst före datum innan man använder dem. När VGR förra året började skissa på en plattform för VGR:s geodata var metadata naturligtvis med på agendan, men det var andra behov som kom högre upp på att-göra-listan. Nu har en hel del av de andra pusselbitarna fallit på plats och det börjar bli dags att lyfta vår hantering av metadata. Vi tillhandahåller ett 30-tal av de mest efterfrågade underlagen för våra användare av GIS. För att hålla viss ordning på underlagens metadata redan från start publicerar vi en excelfil där användarna kan ta reda på exempelvis:

 • Underlagens namn
 • Geometrityp
 • Geografisk avgränsning
 • Referenssystem
 • Ursprung
 • Ansvarig inom VGR

Den senaste tiden har jag börjat känna att vi håller på att växa ur den här lösningen. Det är inget oväntat, eftersom nuvarande metod endast var avsedd att vara en tillfällig lösning. Ett par saker som behöver förbättras är exempelvis:

 • Enklare att hitta till informationen. Att lagra den i ett dokument tror jag är att göra det onödigt krångligt för användaren.
 • Bättre överskådlighet över underlagens egenskaper. Att behöva scrolla i sidled i ett dokument för att läsa det tycker jag inte duger. Dessutom är det svårt att tydligt beskriva ett underlag i en excelfil.
 • Det är onödigt krångligt att uppdatera informationen eftersom den ligger i en fil på intranätet. Att uppdatera den involverar flera personer, vilket gör processen svårare än vad den behöver vara.
 • Öka sökbarheten. Borde det inte räcka med att man använder den vanliga sökrutan på intranätet för att hitta till våra geodata? Vi kan inte räkna med att alla kollegor känner till vår specifika metadatalösning, utan vissa kommer sannolikt att använda sig av den vanliga sökfunktionen. Den som söker på ”vårdcentraler karta” eller ”bredband” borde rimligen hitta fram till rätt underlag och dess metadata även denna väg.
 • Öka tillgängligheten av våra metadata även utanför verksamheten. Den som externt söker efter våra underlag förväntar sig nog inte ett kalkylblad, utan snarare en tjänst som dessutom ska kunna läsas av många olika verktyg, inte bara ett kalkylprogram.

Att vi behöver göra något åt detta är uppenbart. Det finns ett antal saker att fundera över i arbetet med att hitta nästa löning för våra metadata. Vilka standarder behöver vi förhålla oss till? Hur gör vi med ajourhållning av informationen? Vilken teknik ska vi använda och hur gör vi med drift och underhåll? Inte minst, hur gör andra? Jag behöver fundera mer på vilka krav vi bör ställa och även inspireras av hur andra organisationer gör. Jag lär återkomma till hur vi planerar att bättra oss med våra metadata.

2 reaktioner på ”VGR:s geodataplattform, del 4: Metadata

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s